Blue Grey Red
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 • PayPal од денес во Република Македонија

  Од денеска, 17 јуни, вторник, 2014 година, Република Македонија и официјално влегува во групата на PayPal. Со задоволство Ве информираме дека граѓаните ќе можат да ги користат услугите на Pay…

  Повеќе...

 • Е-top up услуга од ВИП

  Новата услуга што ја најави ВИП,мобилниот оператор,која во соработка со УНИ банка беше презентирана во Скопје и наречена "E-top up" се стави во употреба откако во живо беше извршена првата…

  Повеќе...

 • Светскиот пазар достапен преку интернет продавница

  Извештајот за состојбата со електронската трговија што го изготви УСАИД на барање на Министерството за информатичко општество и администрација, покажа дека електронската трговија, во нашата земја не е доволно развиена…

  Повеќе...

 • Како Србија размислува за електронска трговија

  Е-трговијата станува доста актуелна тема во Македонија но и во соседните држави. Ова е важно бидејќи ќе придонесе до поставување принципи за водење на е-трговијата на Балканот кој иако заостанува…

  Повеќе...

Анкета

Дали ви се допаѓа нашата веб страна ?
 

Календар

February 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
You are here:
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 • Е-продавници

 • Банки

 • Платежен процесор

Светскиот пазар достапен преку интернет продавница

Извештајот за состојбата со електронската трговија што го изготви УСАИД на барање на Министерството за информатичко општество и администрација, покажа дека електронската трговија, во нашата земја не е доволно развиена и покрај тоа што таа нуди многу можности.

Како што нагласи Министерот за инфрорматичко општество и администрација Иво Ивановски, електронската трговија на македонските компании им нуди многу нови пазари, а процесот на вклучување во неа не е многу тежок.

- Анализата потврди дека отворањето на интернет продавница во Македонија не бара многу голем напор, а не е ни голема инвестиција. Сепак, постојат уште можности за подобрување или олеснување на условите за функционирањето на интернет продавница, изјави Ивановски по денешното презентирање на извештајот.

Ивановски нагласи дека веќе се работи на некои препораки кои се наведени со овој ивештај и кои се однесуваат претежно на законската регулатива. Се со цел да се подобрат условите за функционирање на е- трговијата.

Освен ова во извештајот се наведува дека е потребна  примена на контролен механизам врз работата на интернет продавниците со цел да се заштитат купувачите од можни штетни последици, да се покрене иницијатива за поедноставно и поефикасно работење со платежните картички, како и да се покрене сеопфатна кампања за подигнување на свеста меѓу граѓаните како потенцијални купувачи.

Еден од трошоците за отварање на Интернет трговија е софтверот за е-трговија кој неофицијално чини околу 3000 до 20 илјади евра. Но многи интернет трговци ги минимализирале овие трошоци со прилагодување на веќе постоечки софтвер.

Беше истакнато дека плаќањето преку интернет е многу побезбедно отколку стандардното, па така веќе три ипол години откако постои оваа трговија, се нема случено некоја злоупотреба.