Blue Grey Red
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 • PayPal од денес во Република Македонија

  Од денеска, 17 јуни, вторник, 2014 година, Република Македонија и официјално влегува во групата на PayPal. Со задоволство Ве информираме дека граѓаните ќе можат да ги користат услугите на Pay…

  Повеќе...

 • Е-top up услуга од ВИП

  Новата услуга што ја најави ВИП,мобилниот оператор,која во соработка со УНИ банка беше презентирана во Скопје и наречена "E-top up" се стави во употреба откако во живо беше извршена првата…

  Повеќе...

 • Светскиот пазар достапен преку интернет продавница

  Извештајот за состојбата со електронската трговија што го изготви УСАИД на барање на Министерството за информатичко општество и администрација, покажа дека електронската трговија, во нашата земја не е доволно развиена…

  Повеќе...

 • Како Србија размислува за електронска трговија

  Е-трговијата станува доста актуелна тема во Македонија но и во соседните држави. Ова е важно бидејќи ќе придонесе до поставување принципи за водење на е-трговијата на Балканот кој иако заостанува…

  Повеќе...

Анкета

Дали ви се допаѓа нашата веб страна ?
 

Календар

February 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
You are here:
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 • Е-продавници

 • Банки

 • Платежен процесор

Купувањето преку интернет се уште несигурно за граѓаните

Мнозинството граѓани се уште не се подготвени да купуваат производи и да бараат услуги преку интернет. И покрај тоа што се свесни дека интернет – купувањето заштедува и време и трошоци, многумина се плашат дека некој ќе ги злоупотреби нивните податоци.

-Знам дека во Македонија постои сервис за купување преку интернет, но повеќе сакам да купувам на традиционален начин.
-Имам време и затоа немам потреба да купувам преку интернет
-Не ми е ништо сигурно, бидејќи постојат секакви хакери, така што плаќањето не ми е сигурно
-Доколку постои заштита на податоците, би купувал

Од интернет - сервисите на кои се нудат производи и услуги од македонските продавници, велат дека граѓаните не треба да се плашат од интернет-купување, зашто безбедноста на податоците на платежните картички и сигурната достава се загарантирани.

„Во рамки на нашиот систем постои процес за рекламации, при самото купување не му се подигнуваат парите од сметка, се подигнуваат дури откако производот ќе биде испорачан и ќе помине рокот за рекламација. Доколку купувачот не е задоволен, парите може да се вратат или производот да се замени“, вели Александар Тасев од „Трговски центар“ – интернет трговија.

Од компјутерските компании објаснуваат дека понудата на електронските продавници во земјава е се уште слаба, а пречка за развој на електронската трговија се и големите провизии кои банките им ги наплатуваат на трговците. Тие се движат од 3-5 проценти.

Ако државата сака да развие електронска трговија може да направи повластена даночна стапка на производите што се продадени онлајн. Кога би се намалил данокот, со тоа ќе се стимулираат трговците да ги намалат цените, за да ја заживеат е – трговијата, вели Александар Токарев од „Некстсенс“

За разлика од кај нас, во земјите од регионот електронската трговија е многу поразвиена. Во Хрватска, над 15% од вкупната трговија во земјата се реализира преку интернет. За споредба, кај нас овој удел не стигнува ниту до еден процент.

Марија Мининчиќ